Leiding geven is niet eenvoudig. Wil je je team productief en gemotiveerd houden? Zorg er dan voor dat je onderstaande skills hebt bijgepoetst. 

Projectmanagers weten als geen ander dat er een gigantische hoeveelheid mentale en fysieke energie nodig is om een team gemotiveerd te houden. Desondanks hebben sommige projectleiders of managers geen enkel idee hoeveel impact hun woorden en acties kunnen hebben op individuele en team interacties. Acties en woorden kunnen een gigantische, langdurige en verwoestende invloed hebben op het moreel en de prestaties van je team. Hieronder vind je vier manieren waarop leiders het teammoreel verstoren.

1. Geen respect hebben voor de teamleden

Laten we eerlijk zijn: we hebben allemaal weleens weinig respect getoond en ook gekregen. Het probleem is echter dat wanneer je in een leiderschapspositie zit, het praten tégen werknemers in plaats van met ze of iets simpels van ze vragen omdat je hoger staat een pijnpunt kan worden en langere termijn schade kan opleveren.

Mensen willen worden behandeld met respect (en terecht!) en niet alsof ze minder zijn dan de ander enkel door een werktitel. Projectleiders en managers spelen een cruciale rol en hebben een aanzienlijke hoeveelheid invloed, autoriteit en verantwoordelijkheid die ervoor moet zorgen dat teamleden genoeg aanmoediging en motivatie krijgen om te presteren.

“Je vangt meer bijen met honing dan met azijn”

Hoe je team presteert hangt sterk af van de mate waarin ze zich gewaardeerd en gerespecteerd voelen en ook de mate waarin ze hun leider waarderen en respecteren. Helaas begrijpen sommige projectleiders dit niet of zijn ze zo gefocust op de doelen dat ze een mogelijk positieve en respectvolle relatie met hun teamleden schaden. Dit resulteert in een heftige strijd om werk voor elkaar te krijgen.

Zoals het oude gezegde gaat: je vangt meer bijen met honing dan met azijn. Dit is zeker zo als het gaat om teamleden. Er zullen momenten zijn waarop een standvastige houding vereist is, maar gebruik dit alleen als het nodig is, het moet niet gewoon worden. Leiders die teamleden niet respecteren krijgen enkel als resultaat dat hun teamleden de leider niet meer respecteren.

2. Goede ideeën negeren of onterecht de credits op je nemen

Een goed idee is een goed idee, wie er ook mee kwam. Dit wordt door veel leiders niet altijd geaccepteerd. Het gebeurt veel te vaak dat leiders ideeën negeren, enkel door hun eigen onzekerheid. Dit komt in alle organisatieniveaus voor, van junior tot senior.

Goede ideeën worden weleens in de doofpot gestopt, of gepikt door leiders die hun eigen gedachten aan het idee van een ander toevoegen en het verkopen als een idee van henzelf. Dit gebeurt veel vaker dan de meeste mensen willen toegeven en het laat teamleden gefrustreerd, gekwetst en boos achter.

Voor iemand in een leiderschapsrol komt het misschien niet over als een big deal, maar het duurt niet lang voor anderen het gaan merken. En als leider krijg je uiteindelijk een slechte reputatie. Als projectleider is het gewoon fair om credits te geven waar het moet, zelfs als jij de laatste stempel op een idee drukt. Je teamleden zullen je sneller vertrouwen en beter hun best doen als je naar hun ideeën luistert en ze ook uitvoert.

3. Gebrek aan een verstandhouding

We willen allemaal weleens praten over zaken die niks met het werk te maken hebben. Sommige projectleiders vinden dat het niet goed is om 15 minuten bij de koffie-automaat te praten met collega’s, maar zij hebben het mis. Het bouwen van een verstandhouding en het opbouwen van vertrouwen met je teamleden is essentieel voor het opbouwen van een sterk en productief team. Het heeft een aantal voordelen:

  • Een hoger engagement
  • Meer motivatie
  • Teamleden kunnen beter tegen feedback
  • Betere loyaliteit
  • Kostenefficiëntie
  • Goede manieren
  • Het werk wordt een stuk leuker

4. Een betweter zijn

In hetzelfde straatje als goede ideeën van anderen negeren past een betweter zijn. Ook dat maakt het teammoreel kapot. Als leider en projectmanager heb je vast en zeker de juiste vaardigheden, ervaring, training en certificering om te doen wat je doet. Dus je hoeft jezelf niet te presenteren als iemand die alles altijd weet. Accepteer dat je kunt leren van anderen, dan kun je groeien, verbeteren en nog belangrijker: je krijgt respect van je collega’s.

Niemand wil werken met een betweter. Het is demoraliserend voor je teamleden en de kans bestaat dat ze hun ideeën voor zichzelf houden. Collega’s zien je eerder als ‘gewoon’ mens als je zegt: ‘Ik weet het niet zeker, dus ik ga het even controleren’ of ‘Ik weet het niet zeker, heeft iemand hier ideeën?’ Zo krijg je een meer inclusieve en open werkplek, met teamleden die zich deel van het team voelen in plaats van ‘ik’. Er zit geen I in team 😉

Het moreel speelt een erg belangrijke rol in het gemotiveerd en productief houden van je team. Als je teamleden niet respecteert, hun goede ideeën negeert, valse eer ergens voor neemt, geen verstandhouding opbouwt of een betweter bent maak je dat moreel kapot. Jij moet leiden en de enige manier waarop jij succesvol kunt zijn is wanneer je je rol helemaal begrijpt en op een manier kunt handelen die het moreel van je team hoog houdt.