Maak je nog geen gebruik van een password manager? Dat moet je zeker gaan doen. Waarom? We geven je vijf redenen die je niet kunt weigeren.

1. Je zelfbedachte wachtwoorden zijn te simpel

Dit is de grootste reden. Als je wachtwoorden gebruikt die makkelijk te onthouden zijn, zoals wachtwoord123, 123456 (ja, er zijn echt nog heel veel mensen die dat doen) en qwerty dan heb je eigenlijk verder geen redenen nodig. Een makkelijk wachtwoord is makkelijk te kraken (jaja, open deur). Met de juiste tools en een beetje paardenkracht kraakt een hacker binnen minuten of zelfs seconden je wachtwoord. Gebruik daarom wachtwoorden die moeilijk – of zelfs helemaal niet – te onthouden zijn. Een vuistregel is dat als je een wachtwoord kiest dat je kunt onthouden, het waarschijnlijk niet geschikt is. Hoe moeilijker het te onthouden is, hoe moeilijker het te kraken is. En dan is het ook nog zo dat je voor elke account een ander wachtwoord moet gebruiken, dus een kluis die ze allemaal bewaart is echt een vereist. Voilà: daar heb je dus een password manager voor nodig.

2. Een password manager bevat een wachtwoordgenerator

Yas! Al die ingewikkelde wachtwoorden hoef je natuurlijk niet allemaal zelf te bedenken. De kans is dan ook groot dat je telkens toch bijna dezelfde wachtwoorden krijgt. Een password manager heeft gelukkig een wachtwoordgenerator. Er zijn zelfs password managers die je zelf laten kiezen hoe ingewikkeld het wachtwoord moet zijn. Dankzij deze tools kun je wachtwoorden genereren die 20 tekens lang zijn en totaal niet te voorspellen. Gebruik deze tools en je wachtwoorden zullen ingewikkeld zijn en dus veilig.

3. Je hoeft maar één wachtwoord te onthouden

Dankzij de password manager hoef je maar één wachtwoord te onthouden: degene die nodig is om je kluis te ontgrendelen. Zo hoef je je nooit meer zorgen te maken dat je een wachtwoord vergeet. Bij OZMO gebruiken we 1password, een handige manager die zelfs een app heeft voor je telefoon en een browser extensie. Zo hoef je altijd maar één wachtwoord te typen en vult 1password automatisch je wachtwoord in. Het enige waar je op moet letten is dat je wachtwoord voor je kluis niet te eenvoudig is (dus niet 123456!).

4. Het zijn simpelweg teveel wachtwoorden

Het internet bestaat inmiddels een tijdje, hoeveel accounts heb je waar je een wachtwoord voor nodig hebt? Tientallen? Honderden? Hoe meer accounts je hebt, hoe lastiger het wordt. De kans is groot dat je een wachtwoord meerdere keren gebruikt en dat is dus echt een grote no-go. Je moet echt voor ieder account een ander wachtwoord gebruiken. Maar hoe ga je in vredesnaam al die wachtwoorden onthouden? Juist: met een password manager.

5. Je password manager synchroniseert met je apparaat

Sommige password managers maken het mogelijk je database te synchroniseren op al je apparaten. Zo krijg je toegang tot je wachtwoorden op je desktop, laptop en je mobiele apparaten. Zo heb je je wachtwoorden altijd bij de hand. Als je van deze mogelijkheid gebruik maakt is het wel belangrijk dat je je database hebt versleuteld met een sterk wachtwoord. Het laatste wat je wilt is dat iemand toegang krijgt tot je hele database!

Bonus reden: het is simpelweg gewoon het slimste om te doen

Ja, het gebruik van een password manager voegt een extra stap toe aan het loginproces. Maar met data en veiligheid in het geding zijn die extra stappen het zeker waard. Elke dag dat je doorgaat met het gebruik van simpele wachtwoorden maakt het risico op dataverlies groter. Wees daarom slim en maak gebruik van een password manager, voordat het te laat is.

Oh en nog een klein dingetje

Een password manager is ook ideaal wanneer je in teams werkt. Kluizen kun je namelijk delen, waardoor je nooit meer wachtwoorden heen en weer hoeft te mailen. Ideaal!

Vond je deze blog interessant?

Laat hieronder dan je e-mailadres achter en we sturen je relevante blogs voortaan gewoon toe. En nee: we spammen je niet helemaal vol.