Het gaat niet lang meer duren: 5G komt eraan. Razendsnel internet dat onze levens gaat veranderen. De verwachting is dat de grote Nederlandse providers medio 2020 beginnen met het uitrollen. Maar wat heeft dit netwerk allemaal te bieden? En wat zijn de grootste verschillen tussen 4G en 5G?

Het lijkt nog maar zo kort geleden dat we overstapten van 3G naar 4G en nu staat de opvolger alweer voor de deur. In 1980 werd het eerste 1G netwerk uitgebracht, wat gevolgd werd door 2G and so on. In principe verwijst 5G naar “5G NR (New Radio)”, de standaard die is aangenomen door 3GPP, een internationale coöperatie die verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van de 3G UMTS- en 4G LTE-normen. Er zijn nog andere 5G-technologieën. Het 5G TF-netwerk van Verizon werkt op 28 en 39 GHz-frequenties en wordt alleen gebruikt voor vaste draadloze internetdiensten, niet voor smartphones. Verizon’s 5G TF-implementaties zullen in de toekomst worden overgezet naar 5G NR. Daarnaast werd 5G SIG door KT gebruikt voor een demonstratie-inzet tijdens de Olympische Winterspelen van 2018 in Pyeongchang.

Wat kunnen we met 5G?

Maar genoeg over het technische aspect. Laten we eens hebben over alle ongekende mogelijkheden. Het netwerk is niet alleen veel sneller, het heeft ook tal van nieuwe toepassingen. Zo kunnen artsen op afstand een operatie uitvoeren met behulp van een robot, wat betekent dat een arts uit Amerika een operatie in Nederland uit zou kunnen voeren, zonder te reizen. Daarnaast is 5G helemaal geoptimaliseerd voor het Internet of Things. Verbonden apparaten hebben niet per sé een hoge internetsnelheid nodig, maar zijn wel gebaat bij een goede dekking binnenshuis. Denk maar eens aan sensoren in parkeergarages die de bezetting meten of meters die de doorvoer van het waternetwerk monitoren.

5G is ook erg belangrijk voor kritieke communicatie, zoals tussen hulpverleningsdiensten of vrachtwagens in konvooi. De vertraging op de verbinding wordt geminimaliseerd, waar hij bij 4G soms nog enkele tientallen seconden was, zijn dat nu nog maar milliseconden. Dankzij de realtime verbindingen kunnen drones of voertuigen op afstand bestuurd worden. Ook heeft 5G meer capaciteit en kan het die capaciteit ook toekennen aan verbindingen die erom vragen. Zo bestaat er geen risico meer dat een kritieke verbinding wordt verbroken als er teveel capaciteit van het netwerk wordt gevraagd.

Wat is het verschil tussen 4G en 5G?

Ten eerste de snelheid: het 5G netwerk is wel 50 keer sneller dan het 4G netwerk. Ook wordt – zoals we al vertelden – de vertraging tussen zender en ontvanger geminimaliseerd tot één milliseconde. Daarnaast is het een stuk stabieler, dekt het het hele land en biedt het ondersteuning aan vele toepassingen in de gezondheidszorg, beveiliging en het Internet of Things.

Kan iedereen gebruik maken van 5G?

Het antwoord hierop is helaas nee. Op 8 juli jl. stuurde Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid een advies van de inlichtingendiensten AIVD en MIVD over het 5G-netwerk naar de Tweede Kamer. In het rapport adviseren de inlichtingendiensten Chinese bedrijven zoals Huawei te weren uit de kern van telecomnetwerken. Nederland wil namelijk dat telecomaanbieders die het 5G-netwerk in Nederland willen gebruiken verplicht zijn een aantal extra veiligheidsmaatregelen te nemen om te voorkomen dat het netwerk voor bijvoorbeeld spionage kan worden gebruikt. De Nederlandse overheid heeft nu drie providers toestemming gegeven om het netwerk te gebruiken: KNP, T-Mobile en VodafoneZiggo.

Wanneer is het zover?

Na al deze verhalen kun je natuurlijk niet meer wachten. Er zijn nog een aantal  beren op de weg en het is dan ook nog niet helemaal duidelijk wanneer 5G ingezet kan gaan worden. Wereldwijd is namelijk gekozen voor een bepaald spectrum aan banden, waarvan 3,5 GHz de belangrijkste is. De internationaal geörienteerde telecomindustrie maakt toestellen en netwerkapparatuur daar nu geschikt voor. Helaas is deze band in Nederland niet beschikbaar, want hier wordt hij gebruikt door Defensie. De overheid schreef zelf op 11 juni dat de veiling van de 3,5 GHz band eind 2021, begin 2022 begint.

Er zijn wel nog een aantal kanttekeningen. Zo bestaat het risico dat de EU een andere technologie voorschrijft die gebaseerd is op de wifi-standaard. Telecom- en autobedrijven hebben de EU opgeroepen om weg te blijven van een technologiekeuze.

Op 9 juli bracht VodafoneZiggo voor het eerst een 5G-verbinding tot stand in Nederland. In Maastricht ging een testverbinding de lucht in. Het station maakt gebruik van een testlicentie op de 3,5-GHz-frequentie. Dit is de eerste stap in een grotere test. Na de zomer wil VodafoneZiggo in Eindhoven op grotere schaal gaan testen.

Vond je deze blog interessant?

Laat hieronder dan je e-mailadres achter en we sturen je relevante blogs voortaan gewoon toe. En nee: we spammen je niet helemaal vol.