Cloud computing is de kinderschoenen ontgroeid en betreedt zijn adolescentie-jaren, aldus een rapport van Forrester. De cloud is niet langer enkel een tijdelijke server, maar zorgt ook voor creatieve en innovatieve analyses, maakt gebruik van machine learning, messaging en het Internet of Things (IoT).

Nu de cloud volwassen wordt, zullen bedrijven hem vaker gaan gebruiken als startpunt voor hun digitale transformatie. Vooral omdat de cloud zich buiten het datacenter begeeft. Forrester doet vijf voorspellingen voor cloud computing in 2019:

1. Bedrijfsuitgaven gaan toenemen

De zes cloudreuzen – Alibaba, Amazon Web Services (AWS), Google, IBM, Microsoft Azure en Oracle – zullen volgens het rapport in 2019 blijven groeien. Verwacht wordt dat de wereldwijde cloud computing-markt in 2019 de 200 miljard dollar zal overtreffen, bedrijven zullen meer uit gaan geven, want ze moeten verouderde applicaties updaten, aldus het rapport.

2. Containers, Kubernetes (K8s) en serverless zullen core enterprise-applicaties transformeren

Kubernetes is een open-source platform voor het uitvoeren en orkestreren van container-gebaseerde toepassingen en diensten. Het heeft een groot, snel groeiend ecosysteem. De services, ondersteuning en tools van Kubernetes zijn overal beschikbaar. De acceptatie van Enterprise-containers nam volgens het rapport in 2018 flink toe en zal alleen worden voortgezet nu bedrijven oudere apps nieuw leven willen inblazen. Met cloud-native broncomponenten zullen bedrijven beginnen met het introduceren van digitale applicatieplatforms gericht op modernisering, voorspelde Forrester. In 2019 zal het makkelijker zijn om K8’s te beheren, te controleren, te upgraden en te beveiligen.

3. Nieuwe toepassingen voor de private cloud

Er zal meer structuur komen voor cloudbeheer, aldus het rapport, met drie belangrijke wegen die bedrijven kunnen inslaan. De eerste optie is dat de organisatie het systeem zelf bouwt met vSphere en op ontwikkelaars gerichte tools, aldus het rapport. De tweede optie is om het systeem voor je te laten bouwen, met geconvergeerde softwarestacks. Bedrijven kunnen het systeem ook met OpenStack bouwen en de eigen capaciteiten van hun eigen team gebruiken, aldus het rapport.

4. Platform as a Service (PaaS) -strategieën houden rekening met ervaringen uit het verleden

In 2019 zullen ondernemingen beslissen of ze PaaS specifiek voor een cloudprovider zullen gebruiken of dat ze zich meer gaan focussen op cloud-neutraliteit. Wat je aanpak ook is, je bedrijf zal de voortgang continu moeten controleren en opnieuw moeten evalueren. Zo zorg je ervoor dat het proces dat je op dag één gebruikt, op dag twee nog steeds relevant en nuttig is.

5. Software as a Service (SaaS) -gebaseerde industriesystemen worden populairder

SaaS-industrie en integratie komen in 2019 samen en ze verbinden organisaties in realtime. Zo kan SAP bijvoorbeeld het multi-klantaspect van SAP Digital Manufacturing Cloud verminderen en zo een efficiënter en agile systeem vormen voor fabrikanten die in realtime van leverancier moeten veranderen, bijvoorbeeld door externe factoren.

De grootste takeaways voor bedrijven:

  • Nu de cloud wat ouder wordt, worden zijn functies binnen het bedrijf beter en meer geïntegreerd.
  • In de toekomst van cloud technologieën zien we meer uitgaven, nieuwe private cloud-strategieën en meer SaaS-gebaseerde apps.