Technologie is super fascinerend, maar in de verkeerde handen kan het doodeng zijn. Of je nu het slachtoffer bent geworden van phishing, hacking of geïnfecteerd bent door malware, wanneer je de technologie tegen hebt geeft dat je een gevoel van kwetsbaarheid. En in een wereld waarin technologie een grote rol heeft is dat vrij naar. In dit artikel verzamelen we de engste technologische bedreigingen en vertellen we waarom ze zo eng zijn. Een beetje griezelen mag, toch? 

Financial malware

Niets is zo vreselijk als erachter komen dat iemand je zuurverdiende geld van je bankrekening aan het sluizen is. Financial malware is niets nieuws onder de horizon, maar het is wel een stuk verfijnder en doortrapter geworden. De meest simpele financial malware volgt toetsenbordaanslagen en steelt de login-informatie van computergebruikers, waardoor de cybercrimineel in kan loggen in je bankaccount. De meer verfijnde financial malware kaapt je browser en brengt je naar een pagina die op een pagina van je bank lijkt, maar gewoon een nepper is en gemaakt om je data te stelen.

Dit is natuurlijk al doodeng op zichzelf, maar het enge is dat financial malware aan het evalueren is en op dit moment op een systematischere manier door criminele organisaties wordt gebruikt. Financial malware is voor criminelen erg aantrekkelijk – het geeft veel buit voor weinig moeite – en daardoor kunnen we er zeker van zijn dat het zal blijven bestaan. Vooral wanneer hack- en phishingmethodes beter worden.

Botnets

Je computer kan deel uitmaken van een zombieleger, zonder dat je het in de gaten hebt. Een botnet is een stevig netwerk dat wordt gemaakt wanneer malware de achterdeur van je computer opent en botherders toegang verschaffen. En het wordt erger: als je computer eenmaal geïnfecteerd is maakt hij deel uit van de horde en helpt hij andere systemen aan te vallen.

De belangrijkste reden dat botnets tot de meest angstaanjagende bedreigingen behoren, is echter dat ze in toenemende mate worden gecultiveerd voor criminele doeleinden. Criminele organisaties kunnen botnets huren bij hun herders en deze gebruiken om denial-of-service-aanvallen uit te voeren, spyware te verspreiden, klikfraude te plegen of een van de vele andere cybercimes uit te voeren. Deze gerichte activiteiten – in combinatie met de enorme omvang van sommige botnets – geeft een ongelofelijke macht in de verkeerde handen.

Mobiel hacken

De meeste mensen weten intussen wel dat ze hun computer moeten beschermen, maar de risico’s van mobiele telefoons zijn nog relatief nieuw. Telefoons zijn niet langer simpele, point-to-point communicatie-apparaten. Ze bestaan uit netwerken en zijn – in het geval van smartphones – net zo complex als computers. Telefoons bewaren nu je bankgegevens, agenda, e-mails en andere belangrijke – gevoelige – informatie. En die gegevens zijn kwetsbaar voor hackers.

Hackers die het op mobiele apparatuur hebben gemunt, hebben meerdere manieren om toegang tot je telefoon te krijgen, waaronder bluehacking, klonen, malware, enzovoorts. Zodra hackers toegang krijgen, kunnen ze bankgegevens stelen, afluisteren, informatie verwijderen en gewoon eenvoudigweg je privacy schenden. En vergis je niet: het zijn niet alleen hackers en criminelen die dit spelletje spelen. In 2011 werd News of the World, een nationale krant in het Verenigd Koninkrijk, ervan beschuldigd de telefoon te hebben gehackt van een 13-jarig meisje dat was ontvoerd. Ze bemoeiden zich met het onderzoek, dat uiteindelijk om moord bleek te gaan. Mobiel hacken is een nieuw terrein in de wereld van hacking en het is zeer zeker een grote bedreiging. Be prepared.

Social media snooping

Social media is razendsnel een belangrijk onderdeel van ons leven geworden en het heeft een grote invloed op hoe wij in het dagelijks leven met elkaar communiceren. Zonder gevolgen onbeperkt data delen met vrienden en vreemden klinkt misschien als een utopie – of tenminste als iets uit de jaren ’60 – zit er toch echt een keerzijde aan en vormt het ook een aantal technologische bedreigingen. Heb je een social media account met zwakke privacy instellingen, dan ben je erg vatbaar voor social media snooping. Dit betekent dat iemand – bijvoorbeeld een huidige of toekomstige werkgever – je social media account kan bekijken en er een oordeel over kan vormen, nog voor hij of zij je in real-life heeft ontmoet. En let op: als je op je werk inlogt op je social media accounts, kan je werkgever gewoon in de gaten houden wat je op social media uitspookt, hoe streng je privacy instellingen ook zijn.

Social media draaien om het delen van informatie, maar dat kan ook een last worden voor degenen die het gebruiken. Vooral als je veel deelt over collega’s, je werk en andere dingen die eigenlijk gewoon privé zijn. De reden dat social media snooping zo’n eng risico is dat we steeds meer delen en alleen ons gezond verstand hebben om ons te leiden. Maak een kleine inschattingsfout en je zit met een post of reactie die erg lastig is om weer terug te nemen (hallo printscreens!) en al helemaal onmogelijk om weer te verwijderen. Het kan je zelfs je baan kosten.

Cyberwarfare

Cyberwarefare is wel de meest enge van de technologische bedreigingen. Toen Duqu, een kwaadaardig computervirus dat was ontworpen om informatie te verzamelen van industriële controlefaciliteiten, werd ontdekt in oktober 2011, werd het snel gekoppeld aan de 2010-computerworm genaamd Stuxnet. Dat een worm codes deelt met andere wormen is niet gek, maar het verontrustende is dat Stuxnet wordt beschouwd als een van de eerste wormen die is ontworpen door een nationale overheid voor militaire doeleinden: voor cyberwarefare dus. Stuxnet en Duqu zijn beide ontworpen om inlichtingen, gegevens en toegangscodes te verzamelen van industriële netwerken en besturingssystemen, vermoedelijk om de ontwerper in staat te stellen deze systemen te besturen of te verstoren. Het hele idee van landen die programmeurs in dienst nemen om cyberaanvallen uit te voeren is niet nieuw, maar het wordt steeds meer verplaatst van fictie naar realiteit.

Wat jij hiermee moet

Technologie is een mes dat snijdt aan twee kanten. Het vergroot onze mogelijkheden, maar het introduceert ook nieuwe bedreigingen. Als het gaat om financial malware, botnets, hacking en social media snooping is je gezonde verstand je beste verdediging. Zorg ervoor dat je computer is beschermd tegen malware, download niets van verdachte bronnen en investeer in de beste beveiligingssoftware. Houd er ook rekening mee dat social media openbare platformen zijn en dat je jezelf blootstelt, of je dat nu van plan was of niet.

Wat betreft cyberwarfare, kunnen we alleen maar hopen dat deze dreiging overdreven is door de media. Het idee van een cyberoorlog die technologieën vernietigt waarvan we afhankelijk zijn is namelijk dood- en doodeng.

Vond je deze blog interessant?

Laat hieronder dan je e-mailadres achter en we sturen je relevante blogs voortaan gewoon toe. En nee: we spammen je niet helemaal vol.