Digitale transformatie projecten vinden hun weg in het grootste deel van de organisaties, maar met technologische veranderingen komen ook een aantal uitdagingen voor CIO’s en andere managers die ermee te maken hebben. Nominet bracht onlangs een rapport uit waarin onderzoek werd gedaan naar de 5 grootste zorgen van CIO’s op het gebied van digitale transformatie

In het onderzoek kwamen 274 CISO’s, CTO’s en CIO’s van grote organisaties in verschillende industrieën aan het woord. 93% van de ondervraagden vertelde dat zijn of haar bedrijf op dit moment bezig was met een project rondom digitale transformatie of er eentje op de planning had staan. Maar: slechts 7% zei dat ze een compleet uitgedachte digitale transformatiestrategie hadden. 22% is op dit moment bezig met het implementeren van een strategie en 48% is nog bezig met het ontwikkelen van een strategie.

De reden voor digitale transformatie

Digitale transformatie is hot. Het bespaart bedrijven niet alleen veel tijd en geld, het helpt ook nog eens een voorsprong te krijgen op concurrentie en het verschil te maken waar een klant naar verlangt. Volgens het onderzoek is dat ook de drijfveer van de CIO’s. 53% begon aan een digitale transformatie om kansen te creëren in nieuwe markten en 52% speelt in op klantgedrag. Daarnaast is bij 48% het gedrag en de voorkeur van werknemers een drijfveer geweest. Bij 48% is de grotere druk van concurrenten de reden om te starten met digitale transformatie.

Zorgen van CIO’s om de digitale transformatie

Bij elk groot bedrijfsproject komen risico’s kijken. In het rapport werden de vijf grootste zorgen van CIO’s, CISO’s en CTO’s benoemd op het gebied van digitale transformatie.

  1. Verhoogde cyberdreiging (53%);
  2. Stugge technologische infrastructuur (40%);
  3. Juridische, risicomanagement en/of compliance-problemen (36%);
  4. Budget (34%);
  5. Aversie tegen verandering (32%).

Het is natuurlijk geen verrassing dat cyberveiligheid bovenaan het lijstje van zorgen bij digitale projecten staat. De respondenten uitten vooral hun zorgen over het uitlekken van klantgegevens (60%), verfijning van cybercriminaliteit (56%) en een toegenomen dreigingsoppervlak (53%). CIO’s maken zich zorgen dat het bedrijf kwetsbaarder wordt.

“Met digitale transformatie moet je er zeker van zijn dat wanneer je nieuwe applicaties aanbrengt, beveiliging vanaf het begin goed wordt geïmplementeerd,” zegt Cath Goulding, CISO van Nominet, in een persbericht. “Maar meer dan dat is het bij een digitale transformatie de echte truc om de veiligheid van zowel de oude als nieuwe applicaties tegelijkertijd te beheren.

Vond je deze blog interessant?

Laat hieronder dan je e-mailadres achter en we sturen je relevante blogs voortaan gewoon toe. En nee: we spammen je niet helemaal vol.