Wat WhatsApp’jes beantwoorden voordat de vergadering begint, nog even een e-mailtje versturen voordat je naar bed gaat, en onderweg naar kantoor nog snel een nieuwe afspraak maken voor de tandarts. Herkenbaar? Dagen zijn te kort om alles voor elkaar te krijgen wat je eigenlijk wil doen — of lijkt dat maar zo? Waarom heeft iedereen het idee dat hij het zo druk heeft? Hebben we echt zo weinig tijd? Of is er meer aan de hand?

Nieuwe kleding kopen gebeurt tegenwoordig vaak door het online te bestellen. Geen zin om boodschappen te doen? Bestel je boodschappen gewoon online en laat het bezorgen. Daarnaast maken veel Nederlanders gebruik van veel apparatuur zoals een vaatwasser, niet meer zelf afwassen, dus tijdsbesparend! Toch? Je zou denken dat, doordat dit soort diensten en technologieën die al het werk uit handen nemen, we verzuipen in vrije tijd. En toch, wanneer je iemand vraagt hoe zijn dag was, is het antwoord vaak “goed” en “druk”.

Werken & vrije tijd

Volgens Wil Portegijs, onderzoekster bij het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP), hebben we het inderdaad drukker dan zo’n dertig jaar geleden. “We hebben meer verplichtingen op ons bord dan vroeger. Momenteel hebben we ongeveer 42 uur per week aan vrije tijd — een stuk minder dan in de jaren 80.” Wat de oorzaak daar van is? Portegijs legt uit: “We zijn simpelweg langer gaan werken. Of eigenlijk: vrouwen zijn meer gaan werken. Hierdoor komt een gedeelte van bijvoorbeeld het huishouden ook voor mannen op hun bord terecht. We hebben het dus ook écht allemaal drukker.” Madelon van Hooff, universitair docent arbeids– en organisatiepsychologie (Radboud Universiteit Nijmegen), voegt daar aan toe: “Ons werk dringt steeds meer door in onze vrije tijd, wat onder meer te maken heeft met het stijgende smartphone bezit. We zijn altijd en overal bereikbaar en bovendien zijn we tegenwoordig veel flexibeler in waar en wanneer we werken. Enerzijds prettig, want dan kun je wel je kinderen om drie uur oppikken van school.” (Bron: Quest)

Lifestyle 2.0

Oké, dus we hebben het ook echt drukker. Maar toch is zo’n 6 uur per dag vrije tijd (42 uur per week dus) helemaal niet zo weinig. De oorzaak dat we tegenwoordig onze agenda overvol vinden lopen is dan ook met name te vinden in de lifestyle anno nu. Gezond eten, dagelijkse gym routines en vooral lol hebben met vrienden en vriendinnen is wat er van je wordt verwacht. Even scrollen door de timeline van Facebook, Instagram en Twitter en je wordt belaagd met het ‘geluk’ en ‘aanzien’ van je vrienden (en kennissen). Mensen geven het misschien niet snel toe, maar iedereen wordt wild van de hoeveelheid likes op sociale media (bron). Hoewel sociale media natuurlijk een vertekend beeld van de werkelijkheid geven, worden we er toch door beïnvloed (bron). Er wordt veel van ons verwacht, anders val je er buiten — en mensen zouden maar eens denken dat je een saai leven hebt of geen mening… No way! De wereld zal weten hoe druk je leven is, hoeveel successen je behaald, hoe gezond je eet en hoe vaak je in de sportschool rondhangt.

Social media in real life:

Drukte geeft status

Hoewel iedereen met een gezond verstand zou denken wat een onzin die status op sociale media, blijkt uit onderzoek van de Harvard Business School in Boston (VS) dat het druk hebben wel degelijk status geeft. Als iemand druk is, heeft hij weinig tijd voor jou. We zien diegene dan als een soort schaars — het gevolg: we bewonderen een druk iemand en dichten hem veel status toe. Daarnaast wordt geconcludeerd dat we ook nog eens meer proppen in minder tijd — Dat komt volgens de wetenschappers doordat productiviteit een belangrijke waarde is in de westerse wereld, ook in vrije tijd. Veel mensen ontlenen er ook eigenwaarde aan. Mensen die niets doen, voelen zich ook vaak niets (Bron: Quest). En dat effect wordt nog eens versterkt door social media gebruik wat volstaat met de happiness en drukte van anderen.

What’s on your mind:

Gelukkig druk

Het “druk hebben” is echter relatief. Wanneer heb je het nou druk? Voor de één is dat wanneer je 12 uur op een dag werkt, voor de ander is 9 uur werken ‘al druk’. Het feit blijft dat mensen het idee hebben het altijd druk te hebben. Zoals wetenschappers beamen worden we niet gelukkig van niets doen, maar juist gelukkig door het druk te hebben. Het is daarom belangrijk om te achterhalen hoe we “gelukkig druk” kunnen zijn. Moeten we efficiënter werken? Of productiever? Onze tijd in andere zaken steken…?

Efficiëntie refereert naar het zo veel mogelijk doen, oftewel zoveel mogelijk resultaat behalen, in zo weinig mogelijk tijd. Productiviteit is een meting van de efficiëntie; het aantal taken of producten dat je hebt volbracht, delen door, de hoeveelheid tijd dat het heeft gekost:

Je kan dus productief zijn, zonder efficiënt te werken, maar niet andersom! We kunnen stellen dat efficiënt werken van belang is, willen we op zijn minst het ‘idee’ hebben minder druk te zijn.

Ja ik wil!

Er zijn inmiddels talloze onderzoeken verricht naar hoe we nou gelukkig druk kunnen zijn en welke oorzaken ten grondslag liggen aan het gevoel van te weinig tijd hebben. Daarom hier een aantal praktische tips om een gelukkig druk leven te leiden:

  • Stop multitasking! Het is aangetoond dat we door multitasken 25 tot 40% langer bezig zijn, dan wanneer we focus houden op slechts één activiteit (bron). Teveel willen doen in tijd die je eigenlijk niet hebt helpt niet — en zeker niet met Facebook op je telefoon aan het werk zijn.
  • Plan je tijd! Een to-do lijstje maken van wat je moet doen is noodzakelijk voor een efficiënte planning. Overzicht bewaren gaat immers niet door elke dag maar weer te zien wat er van komt. Het afvinken van taken geeft ook nog eens voldoening én zo voorkom je ‘nog even Twitter checken’ prioriteit krijgt als je nog niet weet wat je gaat doen.
  • Cloud werken! Om gelukkig druk zijn te bevorderen is overstappen op de cloud een echte aanrader. Zo is een vaste werkplek niet meer noodzakelijk — je kan werken waar en wanneer jij wilt. Wanneer je creatieve geest je in de steek laat en dat persbericht moet vandaag af, is het erg verleidelijk om tijdverdrijf te zoeken zoals sociale media. Gevolg: tijdsverspilling en het gevoel van drukte bekruipt nog meer. Geef je brein wat rust en schrijf het ‘s avonds wanneer je wel inspiratie hebt. Bestaat flexibel werken bij jullie kantoor nog niet? Kijk hier voor meer info.
  • Communicatie optimaliseren op de werkvloer! Ben je net lekker gefocust bezig, gaat de telefoon. Een belangrijke klant met een vraag — hij heeft je collega nodig. Nadat je naar de werkplek van je collega bent gelopen en ondervonden hebt dat hij er niet is, loop je terug en vertel je dat je een terugbelverzoek zal achterlaten. Meneer wie en van welke firma ook alweer? Even de gegevens uit het CRM-systeem erbij pakken, momentje. Je collega een e-mail sturen met de gegevens en weer verder. Waar was je ook alweer gebleven met dat rapport…? Elke keer dat je gestoord wordt duurt het weer minimaal 8 minuten voordat je concentratie weer terug is (bron). Dit zijn dus processen waar tijdswinst valt te behalen! Meer info? Check het hier.
  • Rust inplannen! Morgen is er weer een dag. Als je zoveel werkt zonder je brein rust te geven, werkt dat uiteindelijk ook averechts. Je concentratie verminderd en je productiviteit neemt ook aanzienlijk af. Door bijvoorbeeld een pauze te nemen, neem je even afstand van je werk waardoor je erna met een fris perspectief naar kunt kijken en je het overzicht een stuk helderder hebt (bron). Sociale media = geen rust! Deel je eigen tijd in, inclusief je rustmomenten!