De vakantietijd komt eraan. Tijd om tot rust te komen en weer op te laden voor de rest van het jaar. Om je vakantie zo zorgeloos mogelijk te laten zijn, is het van belang dat je je bedrijf in goede, veilig handen achterlaat. Zonder het risico op cyberdreigingen. Een cyberaanval voorkomen tijdens je vakantie kan met een paar eenvoudige stappen. 

Dit vakantieseizoen pakken meer dan 100 miljoen mensen weer het vliegtuig, de trein of auto op weg naar een zonnige bestemming. De perfecte gelegenheid voor hackers om toe te slaan. Reis je voor je werk en neem je je werkapparatuur mee naar huis tijdens je vakantie, dan moet je extra waakzaam zijn voor potentiële cyberaanvallen die de gegevens en veiligheid van het bedrijf in gevaar kunnen brengen.

Op reis bestaat altijd de kans dat je je telefoon verliest of verbinding maakt met een openbaar WiFi-netwerk, waardoor je data kwetsbaar wordt en de kans bestaat dat je het kwijtraakt of dat het wordt gestolen. Helaas zijn er altijd mensen die gebruik maken van situaties als drukke menigten tijdens de vakantietijd. De meeste bedrijfsbeveiligingsmaatregelen zijn gesteld op bedrijfsniveau en vergeten de kwetsbaarheid van individuen op reis. Je medewerkers kunnen de volgende stappen ondernemen om een cyberaanval te voorkomen.

1. Maak van álles een backup

Een cyberaanval voorkomen doe je er niet mee, maar het is wel verstandig: maak voor elke trip een backup van alle belangrijke data. Dit kost maar een paar minuten, maar kan je uren en dagen besparen wanneer je een apparaat kwijtraakt of wanneer het kapot gaat.

2. Patch en beveilig

Update al je apparaten voor je op reis gaat en zorg dat ze zijn uitgerust met de meest recente software en besturingssystemen. Zorg dat alle beveiligingspatches van je bedrijf ook zijn geïnstalleerd. Hoe beter up-to-date je apparaten zijn, hoe kleiner de kans is dat ze worden gehackt.

3. Let op Bluetooth

Bluetooth kan een makkelijke en snelle manier zijn om apparaten te verbinden, maar het kan voor hackers ook een directe verbinding zijn naar je persoonlijke gegevens. Het is verstandig om je Bluetooth uit te zetten wanneer je in een drukke omgeving bent, zoals in een vliegveld of station.

4. Zet geen wachtwoorden op papier

Er zijn nog steeds mensen die wachtwoorden op papier bewaren (hoe dan?!), voor het geval ze kwijtraken of ineens vergeten. Dit is natuurlijk te makkelijk om te stelen. Investeer in een passwordmanager, zoals 1Password die je wachtwoorden versleuteld en waardoor je maar één wachtwoord hoeft te onthouden. En dat moet iedereen wel lukken, toch?

5. Let op je omgeving

Drukke vliegvelden, treinstations en busstations zijn vaak een gewilde plek voor traditionele – offline – criminelen, maar ook hackers kunnen er hun lol op. Log nooit in een drukke omgeving in in je bankaccount en typ ook geen wachtwoorden waar anderen het kunnen zien.

Fijne reis! 🏖

Vond je deze blog interessant?

Laat hieronder dan je e-mailadres achter en we sturen je relevante blogs voortaan gewoon toe. En nee: we spammen je niet helemaal vol.