Werken in de cloud draagt bij aan flexibel werken, dat ook wel het ‘nieuwe werken’ wordt genoemd. Werknemers kunnen overal werken, zonder dat hun resultaten achterblijven. Dat is dus een win/win-situatie! Maar wat zijn nou de voordelen van flexibel werken en welke aandachtspunten moet je in het achterhoofd houden?

De voordelen van flexibel werken

Het Nieuwe Werken hoor je steeds vaker. Dat komt omdat er veel voordelen aan zitten, zowel voor werkgever als werknemer.

 1. Je hebt minder kantoorruimte nodig. En dat scheelt weer geld. Een fysieke werkplek kost namelijk al gauw € 10.000 per jaar. Als je je organisatie zo inricht dat iedereen flexibel werkt, kun je besparen op werkplekken.
 2. De productiviteit gaat omhoog. Echt waar! Intermediair deed onderzoek onder 1100 hoogopgeleide medewerkers en daarin gaf 77% aan zich thuis beter te kunnen concentreren. Ook gaf 78% aan thuis een stuk efficiënter te werken. Ze verzetten meer in een kortere tijd.
 3. Er is een betere werk-privébalans. Zo kunnen ouders bijvoorbeeld makkelijker hun kinderen van school halen zonder dat ze gestrest hun laatste werk moeten afronden. Of je werknemers kiezen ervoor overdag een uurtje te sporten omdat het dan rustiger is in de sportschool en dat uurtje halen ze ’s avonds weer in. Ze zitten minder vast aan tijden en dat geeft een stuk minder stress.
 4. Potentiële werknemers vinden je aantrekkelijker. Vooral jonge mensen geven aan thuiswerken als een pluspunt te zien, het kan daarom zijn dat je tijdens een sollicitatieprocedure een voorsprong hebt op je concurrent!
 5. Het levert je geld op. Uit onderzoek van de International Workplace Group blijkt dat Nederlandse bedrijven die de mogelijkheid bieden om thuis te werken veel voordelen genieten, zoals:
  1. Bedrijfsgroei
  2. Concurrentievermogen
  3. Productiviteit
  4. Toptalent aantrekken en vasthouden
  5. Winstmaximalisatie

Aandachtspunten voor flexibel werken

Natuurlijk komen er bij flexibel werken ook een aantal aandachtspunten kijken, want je wil er natuurlijk wel het maximale uithalen. Houd daarom met de volgende dingen rekening:

 1. Maak inzichtelijk waarom flexibiliteit bijdraagt aan het behalen van de doelen van de organisatie. Zorgt de flexibiliteit bijvoorbeeld voor een kostenbesparing, of voor een hogere productiviteit? Zet het voor jezelf op papier, zodat je die doelen ook na kunt streven.
 2. Zorg dat de flexibilisering een duidelijke win/win-situatie is. Het moet voor zowel de leidinggevenden als de werknemers iets opleveren.
 3. Maak twijfels bespreekbaar. Zo voorkom je latere moeilijkheden.
 4. Zorg bij de implementatie voor duidelijke gebruiksrichtlijnen. En denk erover je werknemers een training te geven.
 5. Zorg dat je een goed verwachtingsmanagement hebt. Zo voorkom je misverstanden en maak je het een proces van iedereen.

Een flexibilisering van het werken heeft effect op iedereen in het bedrijf. Door iedereen goed bij het proces te betrekken, stijgt de kans op een succesvolle en bedrijfsbreed gedragen implementatie.