Gebruik van de cloud wordt steeds populairder. De helft van alle bedrijven in Nederland met minimaal 10 medewerkers maakte in 2018 gebruik van de cloud. In 2016 was dit nog 35 procent. 

Dat blijkt uit een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vooral grotere bedrijven met meer dan 250 werknemers maken regelmatig gebruik van online cloud-diensten. Ruim tweederde van de deze bedrijven werkt in de cloud. Bij kleinere bedrijven van 10 tot 50 medewerkers is dat nog net iets minder dan de helft.

Bedrijven in de cloud

Bedrijven die werken in de bedrijfstak communicatie en informatie maakten het meest gebruik van cloud-diensten, terwijl slechts 1 op de 3 bedrijven in de horeca sector gebruik maakt van de cloud. Opslag van bestanden in de cloud en database hosting zijn clouddiensten die door 35 procent van de Nederlandse bedrijven gebruikt worden. Beide diensten zijn daarmee ook de meest gebruikte diensten van de cloud. Daarop volgend staan e-mail als clouddienst (32%), software voor boekhouding (29%), office software (27%) en software klantinformatiebeheer (23%). De minst gebruikte dienst is het gebruik van rekenkracht voor software. Dit wordt slechts in 12 procent van de bedrijven gebruikt.

Naast de cloud zijn er andere technologieën die steeds meer hun opmars maken in het bedrijfsleven: robots en 3D-printing.

Bron: CBS

Robots

Vooral in de industrie worden robots vaak ingezet. In 29 procent van de bedrijven wordt gebruik gemaakt van een industriële of service robot. Daarnaast is er relatief veel gebruik van robots in onderzoeksinstellingen. Hier maakt 13 procent van de bedrijven er gebruik van. In ICT-gerelateerde bedrijfstakken, de onroerend goed branche en de horeca wordt er veel beperkter gebruik gemaakt van robots.

MKB’s maakten het meest gebruik van robots. In 18 procent van de bedrijven met 100 tot 250 werknemers is robotica aanwezig. Voor kleinere bedrijven met 10 tot 20 werknemers is dit 4 procent.

3D-printing

De cijfers over 3D-printing komen uit 2017. Toen maakte 5 procent van de Nederlandse bedrijven gebruik van 3D-printing. Onder researchsinstellingen gaf 19 procent van de bedrijven aan dat zij 3D-printers gebruikten. In de industrie deed 11 procent van de bedrijven aan 3D-printing. Onder grote bedrijven gebruikte 10 procent een 3D-printer, terwijl dit bij kleine bedrijven maar 3 procent is. Over het algemeen maakten bedrijven gebruik van 3D-printers om prototypes of modellen te maken. Onderzoeksinstellingen gebruikten 3D-printer vooral voor het maken van modellen voor intern gebruik. Namelijk 17 procent van alle instellingen. 3D-printing lijkt zijn opmars nog te moeten vinden in de huidige bedrijfswereld.

Vond je deze blog interessant?

Laat hieronder dan je e-mailadres achter en we sturen je relevante blogs voortaan gewoon toe. En nee: we spammen je niet helemaal vol.