In de cloud werken wint steeds meer populariteit bij het MKB, blijkt uit de MKB Cloud barometer 2014 voor zakelijke dienstverleners. Ondernemers starten veelal met het gebruik van standaardtoepassingen en stappen daarna over op de bredere cloud oplossingen, zoals de integratie met telefonie.

In de cloud werken: een stuk efficiënter

De ondervraagde ondernemers gaven aan vooral veel bezig te zijn met de acquisitie en het tijdig opleveren van projecten. Doordat de uurtarieven steeds meer onder druk staan, is het van belang dat het werk zo efficiënt mogelijk kan. Ondernemers gaan op zoek naar manieren om dit voor elkaar te kunnen krijgen, terwijl zij tegelijkertijd kampen met een beperkte ruimte om grote investeringen te doen. Het op peil houden van technische voorzieningen kost geld, maar dat geld is er vaak niet.

Om toch een beveiligde werkomgeving te behouden, maken veel ondernemers gebruik van diensten in de cloud. Zo’n 53% van de ondervraagde bedrijven gebruikt bijvoorbeeld momenteel al een online back-up, zo’n 50% slaat documenten online op en 20% maakt gebruik van telefonie in de cloud.

Met telefonieoplossingen in de cloud kan een ondernemer bereikbaar zijn zonder te hoeven investeren in een eigen telefooncentrale. Door de vele functionaliteiten van zo’n centrale kan het werk veel efficiënter verlopen.

Redenen om te kiezen voor in de cloud werken

Kostenbesparing is echter niet de enige reden om te kiezen voor een cloudoplossing. Andere motieven zijn bijvoorbeeld de mogelijkheid om eenvoudig samen te werken, een hogere flexibiliteit in de werkprocessen, eenvoudige mobiele toegang tot het systeem, veiligheid en de mogelijkheid om te betalen naar gebruik.