Digitale transformatie zit in het hoofd van elke CIO en beslissers zijn intussen allemaal al bezig met migreren naar de cloud. Om een aantal redenen: verouderde mainframes, lagere kosten en een hogere productiviteit. Helaas blijkt uit onderzoek van 451 Research dat 60% van de bedrijven helemaal geen plan voor digitale transformatie heeft en al begonnen met transformeren voor ze er klaar voor waren. 

Uit een recent onderzoek van IDC blijkt dat de helft van alle IT-uitgaven tegenwoordig naar clouddiensten gaat. Dit aantal groeit alleen maar en zal in 2020 naar verwachting tussen de 60 en 70 procent zijn. Op dit punt in het digitale tijdperk zijn er nog maar weinig organisaties die zich verzetten tegen verandering, want zelfs de meest traditionele industrieën, zoals verzekeraars, gaan de digitale transformatie aan. Hoewel de verzekeringssector al tientallen jaren sterk afhankelijk is van datacenters, ontdekte een onderzoeksbureau dat 70 procent van de verzekeraars in 2018 al probeerde digitaal te gaan werken.

In 2018 ondertekende Walmart een 5-jarige clouddeal met Microsoft. Daarbij werd de behoefte aan digitale transformatie en het werven van nieuw personeel de grootste prioriteit. Met twee miljoen werknemers, tienduizend fysieke winkels, een dagelijkse omzet van $ 1,37 miljard en een flinke e-commerce activiteit kan digitale transformatie de macht om innovatie vergroten. Walmart kan nu nog beter gebruik maken van verkoopdata. Links en rechts beslissen steeds meer bedrijven net zoals Walmart en daardoor wordt de druk om naar de cloud te gaan steeds groter. Je wilt namelijk niet achterblijven op je concurrentie.

In tegenstelling tot Walmart doen veel andere organisaties niet veel moeite om app voor app te migreren. Veel organisaties proberen complete workloads in één keer naar de cloud te verhuizen. En juist dat blijkt in de meeste gevallen niet te werken.

Wat gebeurt er als je te snel migreert?

Wil je langzaam migreren naar de cloud? Dat wil niet zeggen dat je helemaal op safe speelt. Zelfs als je je cloudmigratie over een langere tijd uitrekt, kan je organisatie geconfronteerd worden met een aanzienlijk activiteitenverlies en aanzienlijke downtime. Al hebben ze verschillende digitale transformatieprojecten gelanceerd, meer dan 70% van de CIO’s vindt het moeilijk om de prestaties van zijn IT-landgoed te verzoenen met innovatie. De kans is groot dat organisaties die nog steeds werken met datacenters geen fysieke infrastructuur kiezen omdat ze niet in staat zijn om naar de cloud te gaan. In plaats daarvan kiezen ze ervoor de middelen en mankracht voor een succesvolle migratie weg te halen uit dagelijkse activiteiten en daardoor ontstaat een tekort.

Aan een digitale transformatie beginnen zonder de juiste planning of organisatiestructuur kan niet alleen bedrijfsactiviteiten blokkeren, het kan ook nog eens gaten veroorzaken in je cyberbeveiliging als gevolg van onoplettendheid. Op dit moment heeft een verbazingwekkende 80% van de bedrijven geen enkel zicht op hiaten in de cloudmonitoring, waardoor kwaadwillenden kwetsbaarheden kunnen misbruiken.

Volgens het Ponemon Institue kost een gemiddeld datalek zo’n $ 3,5 miljoen. Dus naast de onherstelbare schade die gepaard gaat met een datalek kun je ook nog een flinke rekening bovenop de migratiekosten krijgen. Deze lacunes kunnen eenvoudig worden verkleind als organisaties voorzichtig naar de cloud gaan.

Migreren naar de cloud: waar begin je?

Net zoals bij ieder goed besluitvormingsproces moet de overgang naar de cloud ook beginnen met een goed plan van aanpak. Het in één keer verplaatsen van complete workloads naar de cloud is een gegarandeerd recept voor rampen en daarom is het belangrijk om van te voren onderzoek te doen en doelen te stellen van je migratie.

Aan dit onderdeel van het proces kunnen CIO’s een onverwacht voordeel hebben. Ze kunnen zo namelijk een dieper inzicht krijgen in hun organisatie, aangezien het belangrijk is om goed te weten hoe de verschillende afdelingen en hun IT-behoeften door de migratie zullen worden beïnvloed. Om daarachter te komen zullen ze gesprekken moeten voeren en zo een uitgebreid plan op moeten stellen. Neem de tijd om vragen te beantwoorden als ‘Welke apps zijn cruciaal?’ en ‘Welke apps zijn dat niet?”. Dit minimaliseert de impact op de migratie van het bedrijf als geheel. Als je van belanghebbenden leert en een beter begrip van de organisatie krijgt, kun je de migratie zo plannen dat de impact op de dagelijkse bedrijfsvoering minimaal is.

Je zult ook vast na moeten denken over wat er ná de migratie gaat gebeuren. Vaak besteden organisaties erg veel tijd aan de migratie zelf en gaat alle aandacht daar naartoe, maar je zult ook een plan moeten hebben om na de migratie weer vooruitgang te boeken. Cloudmigraties eindigen nooit echt, want omgevingen moeten meegroeien met het bedrijf. Zonder het juiste beheer brokkelen ze weer af. Zorg daarom dat je weet hoe je straks capaciteit gaat toevoegen als je organisatie groeit en stel een noodplan op voor als een van je omgevingen uitvalt.

Hoe zorg je voor een behouden vaart?

Voor 70 procent van de IT’ers en bedrijfsleiders zijn kostenbesparingen de grootste reden om naar de cloud te migreren. Ze hopen op een hogere winstgevendheid en productiviteit. Maar gaat de migratie niet goed, dan kunnen deze drie gebieden weer negatief worden beïnvloed.

Als je tijdens een digitale transformatie werkt met een Managed Service Provider (MSP) kun je het proces drastisch verbeteren. Een IT-afdeling heeft soms last van wat ruis, maar een MSP kan een betrouwbare derde partij zijn om je te helpen met het beoordelen van verschillende cloudproviders, hybride IT-mogelijkheden en het minimaliseren van de complexiteit van het proces. Als je goed samenwerkt, is het best mogelijk om in een geordend proces naar de cloud te gaan zonder prestaties te verliezen of een beveiligingsrisico te lopen.

Vond je deze blog interessant?

Laat hieronder dan je e-mailadres achter en we sturen je relevante blogs voortaan gewoon toe. En nee: we spammen je niet helemaal vol.