Na lang wachten was het woensdagavond eindelijk zover: de OZMO luchtballon werd gedoopt. Midden in de wijk Eerschot in Sint-Oedenrode trok de PH-OZM heel wat bekijks. 

Afgelopen jaar was er ineens een wild idee. Wat als we onze klanten eens écht naar de cloud gaan brengen? Zo gezegd, zo gedaan. Er werd contact gezocht met piloot Frans van Hooft van VIPballon en al snel lagen de eerste ontwerpen op tafel. Na een onderlinge stemming werd er voor een strak, maar toch opvallend design gekozen.

De luchtballon is geproduceerd bij Cameron Balloons in Bristol, de grootste ballonfabrikant ter wereld. Ze maken ballonnen voor klanten over de hele wereld. Ook bouwden ze een ballon waarmee de Rus Fedor Konyukhov in één ronde om de aarde ging. Cameron Balloons is gevestigd in oud fabriekspand uit 1887 en alles ademt nog industriële revolutie. Je kunt het je bijna niet voorstellen, maar luchtballonnen worden nog met naaimachines genaaid. Het is echt handwerk en dat maakt iedere luchtballon weer uniek.

OZMO luchtballon

Gijs zet in Bristol nog even de puntjes op de I.

Een kijkje bij de productie van de OZMO luchtballon

Halverwege maart vertrokken Gijs en Renée naar Bristol om te kijken hoe het stond met de productie van de ballon. Op dat moment werden de puntjes op de I gezet. De medewerkers van Cameron Balloons kunnen binnen een maand een ballon in elkaar zetten, maar aangezien het nogal druk was (er waren zo’n 50 ballonnen in productie) is de levertijd gemiddeld wel wat langer.

Twee weken later kregen we de eerste foto’s van de OZMO luchtballon, tijdens de test-inflation in Bristol. Hij werd getest en vervolgens opgestuurd naar Nederland (wat nog wel even spannend was vanwege de Brexit).

En dan is OZMO ineens eigenaar van een luchtballon. “Je eigen luchtballon, wie kan dat nou zeggen”, vertelt eigenaar Gijs van der Heijden. Woensdagavond werd de ballon geleverd en met een flink aantal toeschouwers meteen gedoopt.

Een paar feitjes over de OZMO ballon

  • De OZMO ballon is een zogenaamde Z-160-type ballon en heeft een inhoud van maar liefst 4500 kub. De ballon is ruim 22 meter hoog.
  • In het mandje kunnen – inclusief piloot – 6 mensen plaatsnemen.
  • De ballon zal wekelijks in Eindhoven, Oss of Den Bosch de lucht in gaan. Spot je hem? Plaats dan een foto met de hashtag #OZMOCLOUD op social media en maak kans op een ballonvaart!
  • Je zult de ballon altijd rond twee uur voor zonsondergang in de lucht zien. Dit heeft te maken met de thermiek.

Spot de OZMO luchtballon!

De OZMO-ballon zal het hele seizoen in Brabant gaan varen. Heb je hem gespot? Plaats dan een foto met de hashtag #OZMOCLOUD op social media en maak kans op een ballonvaart (uiteraard in onze ballon).

Foto’s van de doop & eerste vaart