Stroomuitval: het blijft een gevreesd onderwerp. Als je een liefhebber bent van traditionele telefonie zul je met weemoed terugdenken aan de tijd van PSTN. Die oude centrales waren net zo betrouwbaar als een Volvo. Maar ook die sterke beestjes konden stuk. Traditionele telefonie was dan niet zo vatbaar voor stroomuitval, maar hoe zit dat eigenlijk met VoIP?

Bij een stroomuitval krijgt de modem geen voeding meer, net zoals de switches, router en andere netwerkapparatuur. Heb je bureautoestellen die draaien op Power over Ethernet, dan gaan ze op zwart. Er is immers geen netspanning meer. Heb je geen stroom, dan heb je ook geen VoIP. Maar gelukkig is het niet zo zwart-wit en zijn er ook met VoIP mogelijkheden om toch bereikbaar te blijven.

Wat je kunt doen bij stroomuitval

Ten eerste kun je gebruik blijven maken van je mobiele apps. De Swyx- en 3CX-app kunnen – als je telefooncentrale ten minste niet lokaal draait – gewoon blijven werken. Maak je gebruik van hosted VoIP van OZMO, dan is je bereikbaarheid gegarandeerd. Je telefooncentrale draait dan in een van onze hypermoderne datacenters, die een ijzersterk noodplan hebben mocht er wat gebeuren.

Maak je geen gebruik van de app? Dan kunnen we je telefonie wel doorschakelen naar je mobiele telefoon. Ook hier geldt dat je mobiele telefoon niet via een telefooncentrale op locatie moet gaan. 3CX kan zo worden geconfigureerd dat het bij stroomuitval alle inkomende gesprekken routeert naar GSM-nummers via gateways. Dit is ideaal wanneer je telefooncentrale ook niet meer bereikbaar is.

Heb je een bedrijf met meerdere vestigingen? Dan kun je je telefonie zo configureren dat gesprekken bij stroomuitval via bridges naar een andere vestiging worden gerouteerd. Ook kun je kiezen voor een standaard doorschakeling naar voicemail, maar dat is niet de meest fraaie oplossing. Je kunt zo in ieder geval nog boodschappen aannemen.

Je kunt ook kiezen voor een extra set batterijen, mits je internetverbinding nog werkt. Dit is een snelle oplossing en je router, switches en modem kunnen toch weer even vooruit. Laptops draaien vaak nog op eigen kracht en dat betekent dat je softclient ook blijft werken. Maar ook batterijen gaan een keer op natuurlijk.

Een noodgenerator: ja of nee?

Een noodgenerator herkent een stroomuitval en springt automatisch aan. Ideaal wanneer je geen risico wilt lopen dat je bedrijfsprocessen verstoord worden. Deze zijn duurzamer en krachtiger dan batterijen, maar je moet wel opletten met de afvoer van uitlaatgas.

Weet wel: geen enkel telefoniesysteem is 100% betrouwbaar. Wat voor systeem je ook gebruikt, zorg dat je altijd een back-up plan hebt want de kans op stroomuitval is er nu eenmaal altijd. Onze tip: wed altijd op meerdere paarden.

Kies voor hosted VoIP

Je bedrijfsrisico’s zo klein mogelijk maken? Kies voor hosted VoIP van OZMO. Je hoeft zo niet meer te investeren in een eigen telefooncentrale en krijgt een beveiligde private cloudomgeving in één van OZMO’s datacenters in Nederland. Deze datacenters zijn uitgerust met de meest moderne technologie en noodplannen, waardoor een stroomuitval de bereikbaarheid van je telefonie geen schade meer toe kan brengen. Lees meer over hosted VoIP.

Vond je deze blog interessant?

Laat hieronder dan je e-mailadres achter en we sturen je relevante blogs voortaan gewoon toe. En nee: we spammen je niet helemaal vol.