Elke software heeft regelmatig een update nodig. Of het nu om veiligheid, compatibiliteit of nieuwe functionaliteiten gaat: je kunt ze beter niet wegklikken. In dit artikel leggen we je uit waarom je regelmatig software updates uit moet voeren. 

1. Virussen krijgen vrij spel

We beginnen met de belangrijkste reden. Werk je de software niet op tijd bij, dan krijgen virussen en andere dreigingen vrij spel. Verouderde software heeft vaak gaten in de beveiliging en daar maken cybercriminelen maar al te graag gebruik van. Vooral het updaten van je besturingssysteem of anti-virussoftware zorgt voor erg veel risico’s, cybercriminelen ontwikkelen vaak speciale virussen gericht op verouderde software.

Bij een software update maakt een fabrikant vaak bekend welke ‘problemen’ er zijn opgelost. Dit maakt het voor cybercriminelen natuurlijk super makkelijk om een beveiligingslek op te sporen en daar malware voor te ontwerpen. Bezoek je vervolgens een gevaarlijke website, is je computer meteen geïnfecteerd. Met alle gevolgen van dien. Wil je niet dat je persoonlijke gegevens op straat komen te liggen, voer dan regelmatig een update uit. Dit beschermt je tegen tal van technologische bedreigingen.

2. Nieuwe functionaliteiten

We zeiden het al: Swyx komt met elke software update weer met nieuwe functionaliteiten. Software updates zorgen er vaak voor dat een product gebruikersvriendelijker wordt. De snelheid wordt verbeterd en nieuwe functionaliteiten zorgen ervoor dat het product interessant blijft. Daarnaast werkt de nieuwste software ook vaak beter met de nieuwste apparaten.

3. Hackers

Wanneer bekend is welke beveiligingslekken er zijn, worden ook de hackers wakker. Verouderde software maakt het namelijk relatief makkelijk om in te breken. Als je bijvoorbeeld gebruik maakt van een openbaar WiFi-netwerk en een bestand downloadt, kunnen hackers makkelijk je persoonlijke gegevens achterhalen. Softwarefabrikanten zijn continu bezig om de persoonlijke gegevens van hun gebruikers zo goed mogelijk tegen hackers te beschermen, zorg er dus voor dat je geen gevaar loopt.

Ben je gehackt of slachtoffer geworden van een virus? Dan zijn het niet alleen jouw gegevens die gevaar lopen. Virussen gaan namelijk makkelijk over op andere computers, via het internet, externe harde schijven of via e-mail. Dat betekent dat iedereen in je omgeving gevaar loopt.

4. Bugs

Software komt ook helaas vaak met bugs. Het kan zijn dat een programma vastloopt of traag wordt. Vaak is dit een bug en die worden vaak met software updates verholpen. Gebruikers melden bugs vaak en de softwareproducent neemt het mee in zijn volgende update. Last van een bug? Dikke kans dat een software update je probleem oplost.

Staan je updates wel aan?

Soms heb je niet in de gaten dat bepaalde software moet worden bijgewerkt. Dat komt omdat automatisch updaten niet altijd aanstaat. Dat betekent dat je handmatig zult moeten kijken of je updates wel aanstaan en of je helemaal bij de tijd bent.

Vond je deze blog interessant?

Laat hieronder dan je e-mailadres achter en we sturen je relevante blogs voortaan gewoon toe. En nee: we spammen je niet helemaal vol.