Deze week is de Week van de Werkstress. Uit onderzoek van TNO blijkt dat ongezonde werkstress kan worden voorkomen door het werkplezier te vergroten. Om die reden staat de vijfde Week van de Werkstress het werkplezier centraal. Werkplezier kan onder andere worden verkregen door flexibel werken. Wil je het werkplezier van werknemers vergroten? We geven je negen tips. 

1: Geef je medewerkers de vrijheid

Vaste regels, bureaucratie en protocollen: ze klinken niet bepaald gezellig. Als je je medewerkers de vrijheid geeft om hun werk op hun eigen manier aan te pakken, zul je zien dat het werkplezier een stuk groter wordt. Je werknemers hebben meer ruimte voor creativiteit en krijgen meer uitdaging. Het is ook nooit verkeerd om ze wat meer verantwoordelijkheid te geven, zo raken ze meer betrokken bij je organisatie.

2: Toon oprechte aandacht en betrokkenheid

Niemand wil een leidinggevende die zijn personeel alleen maar ziet als werkuitvoerders. Uit het onderzoek van TNO blijkt dat het werkplezier wordt vergroot als de baas oprechte betrokkenheid en aandacht toont.

3: Laat je waardering blijken

Positieve bekrachtiging is altijd beter dan negatieve en iedereen vindt het fijn om een complimentje te krijgen, toch? Laat het je werknemers horen wanneer ze het goed doen. Als ze het alleen te horen krijgen wanneer ze iets fout doen, zal dat hun werkplezier niet vergroten.

4: Zorg ervoor dat ze flexibel kunnen werken

Flexibel werken is het nieuwe vast. Voor veel mensen kan het fijn zijn om flexibele werktijden te hebben, bijvoorbeeld voor mensen met kinderen. De gedachtegang dat iedereen op vaste tijden in een vast kantoor zit is allang achterhaald, tegenwoordig hebben we genoeg technieken om thuiswerken hartstikke makkelijk te maken (bijvoorbeeld met vast-mobiel integratie). Oh en het is trouwens onderzocht en waar: mensen werken thuis vaak zelfs effectiever dan op de zaak.

5: Stem hoeveelheid werk af met de capaciteit van je werknemers

Je kunt wel taken blijven pushen, maar als het je werknemers boven het hoofd groeit werk je jezelf uiteindelijk alleen maar tegen. Bekijk eens goed per individu wat zijn of haar capaciteit is en stem daar de hoeveelheid werk op af. Praat er ook regelmatig over: ervaren je werknemers druk, of is er misschien ruimte voor meer? Dat laatste kan namelijk ook goed het geval zijn, maar niet iedereen geeft dat direct aan.

6: Zorg voor de juiste persoon voor de klus

Iedereen heeft zijn of haar kwaliteiten. Het geven van de juiste klus aan de juiste persoon is niet alleen het meest effectief voor je werkprocessen, het houdt je werknemers ook blij. Niemand wil klusjes uitvoeren die hij of zij niet goed kan, toch?

7: Investeer in de sterke kanten van je personeel

Om op punt 6 door te borduren: het is slim om in de sterke kanten van je personeel te investeren. Een sterke kant verbeteren kost significant minder tijd dan het verbeteren van een zwakkere kant en daarnaast zal je personeel het ook een stuk leuker vinden.

8: Werkplezier van werknemers vergroten: vier je successen

Als het goed gaat met jouw bedrijf, gaat het goed met je medewerkers. En dat mogen ze best weten. Vier daarom al je successen en zorg ervoor dat je medewerkers erbij betrokken zijn. Als ze zien wat hun werk oplevert zullen ze meer werkplezier krijgen.

9: Versimpel de werkprocessen

Werken met fijne soft- en hardware kan het werkplezier flink vergroten. Dit kan je met een paar simpele aanpassingen al doen. Maak je gebruik van cloud telefonie? Dan kun je dat bijvoorbeeld koppelen aan je CRM-systeem. Je medewerkers krijgen bij een inkomend telefoontje meteen de juiste klantgegevens in beeld en dat scheelt ze weer een hoop frustraties met zoeken.